Avustralya’da 55 yıl önce batan geminin enkazına ulaşıldı

T24 Dış Haberler

Avustralya’da 21 kişinin ölümüne yol açan MV Noongah gemisinin enkazı, batmasının üzerinden 55 yıl sonra buldu.

71 metrelik yük gemisi, 1969 yılında Yeni Güney Galler kıyılarında çelik taşırken fırtınalı hava koşullarına yakalandı ve Avustralya tarihinin en büyük deniz felaketlerinden biriyle sonuçlandı.

Gemi battıktan sonraki saatlerde 26 mürettebattan beşi sudan çıkarıldı, ancak denizde kaybolanlardan yalnızca birinin cesedine ulaşılabildi.

Avustralya Bilim Ajansı, enkazın yerini yüksek çözünürlüklü deniz tabanı haritalaması ve video görüntüleri kullanarak doğruladı. 

25 Ağustos’ta yardım sinyali gönderdikten sadece birkaç dakika sonra gemi dalgalı denizde battı. Mayın tarama gemileri, uçaklar, helikopterler ve çok sayıda başka gemi geniş çaplı bir arama başlatırken, kurtarma ekipleri de herhangi bir kurtulan belirtisi bulmak için kıyı şeridini taradı.

Batışın ardından 12 saat içinde denizden 5 kişi kurtarıldı, mürettebatın geri kalanının ve geminin kaderi o zamandan beri bir gizem olarak kaldı.

55 yılın ardından ilk kez Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü’ne (CSIRO) ait yüksek teknolojili bir gemi, daha detaylı araştırma yapmak üzere görevlendirildi ve geminin enkazı büyük ölçüde sağlam ve deniz tabanında, yüzeyin 170 metre altında dik bir şekilde bulundu.

CSIRO, elde edilen tüm verilerin Noongah ile eşleştiğini duyurdu. 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir